Iskalnik kmetij

EKO označbe na izdelkih

Kmetijske pridelke oz. živila, ki se tržijo v Sloveniji se mora označevati z enotno označbo ››ekološki‹‹ in to le potem, ko je bil kmetijski pridelek oziroma živilo pridelano oz. predelano v skladu s Pravilnikom o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil. Na območju Evropske unije pa posebna uredba o ekološkem kmetijstvu. Poleg označbe ››ekološki‹‹ se lahko uporabljajo tudi okrajšavi kot sta „bio” in „eko”.

 

Če o verodostojnosti porekla živila nismo prepričani, lahko zahtevamo vpogled v ekološki certifikat

 

Pri označevanju kmetijskih pridelkov oz. živil je obvezna uporaba evropskega logotipa.

 

Kmetijski pridelki oz. živila so lahko označeni še z nacionalnim zaščitnim znakom v skladu s predpisom o zaščitnem znaku za označevanje kmetijskih pridelkov oz. živil.

 


Znaki, ki jih lahko najdemo na živilih ekološkega porekla:

 

Enotni evropski logotip za ekološko kmetijstvo


Znak »evrolist« je znak Evropske unije, ki označuje ekološka živila.

 

Biodar


Najbolj razširjena kolektivna znamka za eko živila slovenskega porekla. Znamka BIODAR je kolektivna slovenska znamka za označevanje živil iz nadzorovane ekološke pridelave. Izdelki so pridelani ali predelani v skladu z veljavnimi predpisi za ekološko kmetijstvo in standardi za ekološko kmetovanje, ki so v določenih zahtevah celo strožji od slovenske in EU zakonodaje.

 

Demeter


Demeter je svetovna blagovna znamka za ekološke pridelke oziroma živila, ki so pridelana in predelana po biološko-dinamični metodi v skladu s smernicami demeter. Znamko demeter smejo uporabljati le pogodbeni partnerji, ki so podvrženi strogi kontroli, predpogoj pa je, da je bodoči uporabnik blagovne znamke demeter že najmanj 2 leti v ekološki kontroli.

Aktualno

12. 5. 2023
Jagode lahko naročite preko spletne strani zelena-tocka.si.... več
6. 4. 2023
Mlado čebulo lahko naročite preko spletne strani zelena-tocka.si... več
10. 3. 2023
Smrekovo mazilo lahko naročite preko spletne strani zelena-tocka.si... več

Prijava na e-novice

Vpišite vaš e-naslov in bodite obveščeni o zadnjih novicah!