Ekološka pridelava je v splošnem okolju prijazna, spoštuje naravne sisteme in cikle ter krepi zdravje tal, vode, rastlin in živali in ravnovesje med njimi. Prispeva k visoki ravni biotske raznovrstnosti ter odgovorno izkorišča energijo in naravne vire (npr. vodo, tla, organske snovi in zrak).
Spoštuje stroge standarde dobrega počutja živali in zlasti zadovoljuje vrstno-specifične vedenjske potrebe živali. Pri tem uporablja naravne snovi in postopke, ki ne škodujejo okolju, zdravju ljudi in rastlin, ali zdravju in dobremu počutju živali. Ob vsem tem si prizadeva za pridelavo visoko kakovostnih proizvodov.
Predelano živilo je označeno kot "ekološko", če izpolnjuje naslednje pogoje:
- je predelano brez uporabe gensko spremenjenih organizmov;
- ni izpostavljeno ionizirajočemu sevanju;
- vsebuje najmanj 95 % sestavin kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov;
- vsebuje največ 5 % sestavin iz snovi, ki so navedene v pravilniku (dovoljena je uporaba okrog 45 aditivov, kar je približno 10 % vseh, ki so dovoljeni pri konvencionalni predelavi); kvas, sol in dodana voda niso zajeti v tem izračunu;
- je rezultat kontrolirane predelave.